From Historic Ruin to Collective Resource

TypeRecreation Amenity
LocationBallyforan, Roscommon, Ireland
Year2023
StatusOngoing
ProgramEquipment Storage, Glamping Support, Sport Changing Rooms, Outdoor Play Area, Outdoor Kitchen, Outdoor Living Room
Size171 m2
Site318 m2

A house turned inside-out

The proposal for securing Claremont House's future is to totally re-imagine its purpose. As an important piece of social history and key element in the composition of Claremont Grounds, the outline of the building will be retained. The interior fabric will be measured, recorded and then removed providing the opportunity to add new functions that support visitors and community activity alike. Linked to the glamping and sports amenities, the new configuration will consist of a stack of volumes with interiors arranged to form distinct outdoor spaces - outdoor rooms inside a house, literally turning it inside out. A key attraction will be the view from the top looking out and over the Suck and Ballyforan bridge.

Preserving the outline

-

Saving a memory of an old historic house, filling it with new functions.
Project Concept

Saving a memory of an old historic house, filling it with new functions.

The existing building will be measured, recorded as part of a pre-restoration audit.
Existing Structure

The existing building will be measured, recorded as part of a pre-restoration audit.

The interior will be cleared out with materials that can be reused being saved for use again.
Remove internal

The interior will be cleared out with materials that can be reused being saved for use again.

A timber structure will brace the exterior wall creating a new frame for uses to inhabit.
Bracing The Building

A timber structure will brace the exterior wall creating a new frame for uses to inhabit.

Three volumes contained functions to support glamping, sports and maintenance of the grounds will be added.
Add New Functions

Three volumes contained functions to support glamping, sports and maintenance of the grounds will be added.

New outdoor spaces (rooms) will be created from the position of the volumes and will be connected through stairs and lift.
Connected Outdoor Rooms

New outdoor spaces (rooms) will be created from the position of the volumes and will be connected through stairs and lift.

The building was sited in it’s location to command a view for the taxing point at Ballyforan Bridge. A frame representing the outline of the old roof will be constructed highlighting the viewing point out over the bridge and River Suck.
Historic Roof Outline

The building was sited in it’s location to command a view for the taxing point at Ballyforan Bridge. A frame representing the outline of the old roof will be constructed highlighting the viewing point out over the bridge and River Suck.

West Entrance

First Level

Viewpoint

Ground Floor

First Floor

Second Floor

Elevations

Sections

Team

Concept Design
  • Kevin Loftus
  • Simone Broglia
  • Inna Stryzhak
  • James McConville